سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تاثیر تکنولوژی بر اقتصاد

 

 

تکنولوژی چیست؟

 

تکنولوژی بصورت کلی عبارت است از محصولات ساخت بشر و دانش مورد نیاز برای تولید و به کارگیری آنها که انسان از آنها برای دسترسی به اهداف خود استفاده میکند. تکنولوژی را میتوان تمام دانش، کالاها، فرایندها، ابزارها، روش ها و سیستم هایی تعریف کرد که در جهت خلق و ساخت کالاها و ارائه خدمات به کار گرفته میشوند. تکنولوژی، اجرای عملی دانش است.

نقش تکنولوژی در پیشرفت اقتصاد :

اقتصادهای توسعه یافته را با کشورهایی می شناسند که به نحوی مناسب از تکنولوژی برای خلق ثروت بهره می گیرند. اقتصادهای کم تر توسعه یافته را با کشورهایی می شناسند که دانش فنی تکنولوژیک لازم برای خلق ثروت را دراختیار ندارند. درواقع این تکنولوژی نیست که ثروت خلق می کند بلکه این شیوه موثر و مناسب بهره گیری از تکنولوژی است که ثروت می سازد.

در این زمینه می توان به رشد اقتصادی کشورهای جدیدا صنعتی شده، به ویژه به کشورهایی که ببرهای آسیا نامیده می شوند یعنی کشورهای تایوان، کره، سنگاپور و مالزی اشاره کرد. آنها طی چند سال اخیر توانسته اند به مزیت رقابتی بر بسیاری از کشورهای دیگر، از جمله کشورهای صنعتی شمال دست یابند. نیروی کار ارزان و مقررات و محدودیت های دست و پا گیر کم تر در مقایسه با کشورهای بسیار صنعتی همچون آمریکا به موفقیت این کشورها کمک چشمگیری کرده است، و این عوامل به عنوان مزایایی شناخته می شوند که می باید در یک استراتژی بنیادی مدیریت جهانی تکنولوژی مورد توجه قرار بگیرند.

برای افزایش بهره‌وری و میزان رقابت در صحنه بین‌المللی استفاده موثر از مواد اولیه، انرژی و نیروی کار بسیار مهم است. برای رشد اقتصادی، انتقال از الگوی تولید مواد اولیه و تبدیل آن به کالاها و محصولات ساخته شده با ارزش افزوده بالا ضروری است. در واقع باید بر استفاده موثر از پیشبرد علوم و تکنولوژی، اطلاعات، تحقیقات و توسعه ملی و توان‌های صنعتی کشور تاکید داشت. نظام‌های سنتی آموزشی باید کنار گذاشته شده و رشته‌های جدید علمی‌تقویت شوند. ایجاد زیربنای قوی علمی، در دسترس بودن تجهیزات و آزمایشگاه ها، دسترسی به مجلات علمی، تماس‌های بین‌المللی و اطلاعاتی و ایجاد انگیزه‌های کافی موجب کاهش فرار مغزهای مهندسان مجرب و اندیشمندان از کشورهای در حال توسعه می‌شود.

توسعه اقتصادی مسئله اول تمامی دولت ها است و بدیهی است که برای این منظور از تمامی امکانات و فرصت های موجود که می تواند محرک و عامل رشد اقتصادی باشد بهره می گیرد. در طی سه دهه گذشته تکنولوژی به عنوان یک محرک و عامل رشد اقتصادی جدید با قابلیت بی نظیر در ارتقای سطح توسعه و پیشرفت، ادبیات و مفاهیم جدیدی را به حوزه توسعه اقتصادی وارد کرده است. سولو در مقاله خود در سال 1957 ستاده کل را به عنوان خروجی فرآیندی در نظر گرفت که کار، سرمایه و تکنولوژی را ترکیب می کند و به لذا هدف این تحقیق بررسی تأثیر گذاری تکنولوژی و رشد اقتصادی با استفاده از مدل تعمیم یافته سولو است. برای این امر از داده های سری زمانی کشورهای ایران طی سال های 1?3701?393 استفاده شده است. برای برآورد مدل اصلی تحقیق، پس از آزمون مانایی داده ها از روش حداقل مربعات معمولی OLS استفاده شد. نتایج برآورد الگوی تحقیق نشان داد که متغیر تغییرات تکنولوژی و سرمایه بر روی گرو ش اقتصادی تأثیر مثبت و مستقیم دارند. و مقدار ضریب شان علت اینکه ایران جزء کشورهای در حال توسعه است و تکنولوژی کمی بهره می برد بالا است و هر تغییری کوچکی در تجهیزات و ماشین آلات و تکنولوژی، رشد اقتصادی را بیش از پیش افزایش می دهد.